data Plays- data du simpelthen opføre
En sværddanser

Sværddansen

- et højlands-musikdrama

100 min / 6-15 herrer / 8-15 damer / + børn / bar scene/enkle dek.
/ Evt. CD m. musik: 100 kr. (inkl. moms)

Sværddansen er også udgivet på engelsk - læs mere her

< Tilbage

Resumé af handlingen


Sværddansen udspiller sig i det skotske højland i året 1658 og handler både om Jack og Wendy, der sværger hinanden evig kærlighed som børn, men som må gå så meget grusomt igennem, før de kan blive gift, og om den unge elverpige, der (også) forelsker sig i Jack og som derfor vil forsage sin eventyrtilværelse for at blive hans, ikke mindst da hun får den fløjte, han spiller så vidunderligt på - men som Heksen vil gøre alt for at få fingre i!!

Forestillingen er mest baseret på skuespil, krydret med mime-danse-scener med Elverfolket og heksen, store fælles danse-scener for alle skotterne, enkelte solosange og sidst men ikke mindst den altafgørende kombinerede danse-duel+fægte-duel, som udkæmpes mellem Jack og hans rival.

Til Sværddansen findes CD med musikken og andre lydeffekter. Musikken er indspillet på computer og tjener mest til at vise, hvor og hvordan der skal være musik. CD'en kan kun i nødstilfælde bruges ved opførelser.

En sværddanser En sværddanser

Handlingen

Foregår i det skotske højland i året 1658, året hvor de britiske øer igen blev regeret af en konge. James II blev indsat, efter at krigsherren Cromwell var død, og dennes søn bemærkelsesværdigt nok havde abdiceret frivilligt efter et halvt år!

Handlingen udspiller sig på to plan:
1. Blandt almindelige mennesker.
2. Blandt elverfolk, hekse og genfærd!

På det menneskelige plan
I Skotland har englændere og skotske medløbere pint og plaget skotterne under Cromwells regime. Man har godt nok forsøgt at fordrive englænderne ved flere lejligheder, men den engelske hær har hver gang vist sig at være for stor en mundfuld selv for de modige skotter.

Sværddansen starter med et lille intermezzo otte år før, hvor fløjtespilleren Jack på 12 år, som leger med sin bedste ven, pigen Wendy, bliver hentet af sin far. De skal i krig mod englænderne. Slaget tabes, Jacks far bliver dræbt og selv henslæber han de næste otte år i en kulmine.

Det lykkes Jack at flygte, og forestillingen starter for alvor, da han endelig når hjem, for næsten at blive slået ihjel af sin egen familie. For der hersker kun miserabel fattigdom på hans fødeegn. En lokal slyngel, McCrum, er gået i ledtog med englænderne og gør, hvad han kan for at overtage andres land og ejendom.

Nu har McCrum ovenikøbet planlagt bryllup mellem sin søn og Wendy, der otte år tidligere har tilsvoret Jack sin ægte (omend barnlige) kærlighed. En kærlighed både Jack og Wendy heldigvis stadig nærer. Eller måske "uheldigvis"? For Jacks tilbagevenden betyder måske ikke den udfrielse, som mange kunne tro.

Jack er ikke til sinds at give op overfor den tilsyneladende overmagt ... men der er flere, som ønsker ham ondt. En hidtil ukendt bejler til Wendy afslører overfor englænderne, at Jack er flygtet fra engelsk fangenskab og derfor må betragtes som en fange på flugt. Jack arresteres og skal dømmes!

Jack reddes af en almen amnesti ved James IIs kroning, men der er stadig lige problemet med Wendys trolovelse til McCrums søn!

Heldigvis har Jack en plan. For selv om det ikke er sket tidligere, så er det faktisk muligt at protestere mod en trolovelse. Og hvis man så alligevel ikke kan få den, man elsker, kan man udfordre sin rival til en SVÆRDDANS!

På det underjordiske plan
Elverfolket danser lystigt til Jacks fløjte. En af elverpigerne forelsker sig sågar i drengen allerede, mens han er tolv år. Denne kærlighed består også otte år senere.

Jack sværger, at han ikke vil spille på sin fløjte, før familiens fædrene gård atter er på egne hænder. Elverfolket redder fløjten, men ... den gamle heks (som Jacks mor opsøger for at kende sin søns skæbne!) vil gerne have fingre i denne "Kærlighedens fløjte".

Men heldigvis kommer Jacks far til undsætning - fra de dødes rige!

Da Jack til sidst skal kæmpe mod sin rival, bytter Jacks fars genfærd fløjten med sit eget sværd. Dette redder naturligvis Jack.

Da elverpigen forstår, at Jack stadig kun elsker sin Wendy, frasiger hun til sidst sin kærlighed, hvorefter faderens genfærd giver hende fløjten tilbage, så Jack kan få den.

Hvilket får heksen til at fare i flint - og miste forstanden!

Hvordan alt dette ender (som om man ikke kan gætte sig til det!) kan ses i Sværddansen.

En sværddanser

Musikken
Er en blanding af klassisk musik for få eller mange instrumenter og moderne rytmer. (Især kamphandlinger inspirerer meget til noget med rock...)

Der er to smægtende kærlighedssange, men de største højdepunkter er de store danse-scener, hvor alle ærlige skotter træder an.

Hør uddrag fra forestillingens musik og sange

Musikken er indspillet uden sang, men det meste af det er alligevel instrumentalt! Alt er indspillet i MIDI, hvilket giver en tyndere lyd. "Indspilningerne" er kun ment som en vejledning i, hvordan musikken skal afvikles - ikke en CD-udgivelse.

Uddragene af musikken, som er 1-2 minutter lange, er gemt i MP3-format. Klik på sangtitlen kræver, at Windows Media Player (f.eks) er sat til at afspille MP3-filer direkte. Du kan også downloade musikeksemplet med sangtitel-linket.

Lydkvaliteten på disse uddrag er IKKE optimal! (- nærmest en joke!)

Sangtitler som MP3

Elverfolket danser - og afbrydes af Jacks far [instr.]

Borgbyggernes dans [instr.]

Mor Nellies vuggevise- alt-stemme i celloen

Heksens intro og dans [instr.]

Wendys kærlighedssang - sopranstemme i cembaloet

Jacks triumferende sværddans [instr.]

Fægtekampen - afbrydes af Elverpigens dans [instr.]

< Tilbage Til toppen < Forsiden


Teatermasker